December 8, 2014  |  0 comments

The Mala Reka river in Mavrovo national park Macedonia, the river that is supposed to be damed with the EBRD-financed Boskov Most project. You can use the videos or photos for your TV station, radio, magazine or blogs. Also we have 4K Video of the river Radika. Feel free to contact Mr Gazmend Kerkuti for free copyright release, in writing (e-mail djmenny@gmail.com)

Support it’s growing!

Watch the video in Youtube, here>

 • 02-22-16 uk Hydro Power Plant Lukovo Pole, National Park Mavrovo, Macedonia Click Here >
 • 02-22-16 uk Hydro Power Plant Boskov Most, National Park Mavrovo, Macedonia Click Here >
 • 10-31-15 uk  Guardian News and Media Limited – Macedonia dam faces the axe over risk of Balkan lynx extinction Click Here >
 • 10-31-15  Albania Top-ChannelTV – Merr fund odisea e Radikës; Strasburgu urdhëron Maqedoninë të mos e devijojë lumin Click Here>
 • 09-07-15 Bilten Regional Portal: Biznis protiv prirode Click Here >
 • 08-24-15  Macedonia Невладини сектор – стоп на активностите за изградба на Луково поле и Бошков мост.  Click Here>
 • 08-24-15 Albania Shoqatat ekologjike kundër realizimit të projekteve në Parkun Kombëtar të Mavrovës. Click Here >
 • 03-22-15 Albania  TOP-Channel: Ekspertët: Të ndalet ndërtimi i HEC-eve. Humbasim më shumë nga shkatërrimi i lumenjve Click Here>
 • 03-19-15  Macedonia Петицијата за Луково Поле и Бошков мост е прифатлива за ЕУ Click Here>
 • 02-25-15  Macedonia Гардиан: Балканскиот рис ги запре проектите Бошков мост и Луково поле Click Here>
 • 02-25-15 Albania Dibra e gatshme ta mësojë Tetovën se si bëhet “lufta” kundër pushtetit Click Here>
 • 02-22-15 uk The Guardian News – Balkan dam boom threatens Europe’s last wild waterways  Click Here>
 • 02-22-15 Albania Top-Channel – Devijimi i lumit Vjosa në Greqi, ngërçi i ri me Shqipërinë Click Here>
 • 02-22-15 Albania Top-Channel – Investigimi i “The Guardian”: HEC-et po shkatërrojnë Ballkanin Click Here >
 • 12-07-14  Macedonia Ekostav: БОШКОВ МОСТ И ЛУКОВО ПОЛЕ ПРЕДМЕТ НА ИСТРАГА НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА ЗА КРШЕЊЕ НА КОНВЕНЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА НА ПРИРОДАТА (БЕРНСКА КОНВЕНЦИЈА) Click Here >
 • 11-12-14  Macedonia Швајцарскиот весник „НЦЦ “Синото срце на Европа чука на Балканот Click Here >
 • 11-12-14  Macedonia ГАЛЕРИЈА Скелет од риба предупредува на опасноста од браната на Луково поле Click Here >
 • 11-11-14  Macedonia ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЛУКОВО ПОЛЕ!!! Објавено е решение за потребата од ОВЖС студија и определување на обемот на студијата!!! Click Here >
 • 11-11-14  Macedonia  a1 ФОТО: Уметници направија џиновски костур од риба за спас на Радика Click Here>
 • 11-10-14  Macedonia Со Land Art за спас на Радика Click Here > by Nikola Pisarev
 • 10-21-14  Macedonia Плусинфо Се одлага изградбата на ХЕЦ „Бошков мост“ Click Here >
 • 10-21-14   Macedonia Сител Телевизија: Потребни се дополнителни анализи за изградба на Бошков мост Click Here >
 • 10-21-14   Macedonia ALSAT-MK „ЕБОР“ се премислува за хидроцентралата Бошков Мост? Click Here >
 • 09-11-14   Macedonia 24 ВЕСТИ | Ќе се гради ли хидроелектраната во Маврово? Video  Click Here >
 • 09-09-14  Albania  Portalb | Ku është Radika? (Ilustrim me foto) Click Here >
 • 09-09-14  Albania  Afro 100 mijë nënshkrime kundër projektit “Fusha e Lukovës” Click Here >

 • 08-26-14  Macedonia Ekostav | ВРИЕ ОД ГРАЃАНСКИ АКТИВИЗАМ ВО ДЕБАР Click Here >
 • 08-26-14  Macedonia Нова Македонија | Дебарчани: „Крв даруваме – Радика не ја даваме“ Click Here >
 • 08-24-14  Macedonia Радио МОФ | Младински oбразовен форум – Mарш за спас на реката Радика побараа да запрат електроенергетски проекти „Луково Поле“ и „Бошков Мост“, кои Владата планира да се изградат во националниот парк „Маврово“. Click Here > Photo
 • 08-23-14  Macedonia TV ТЕЛМА:  ПРОТЕСТЕН МАРШ ЗА СПАС НА РАДИКА Click Here > Video
 • 08-14-14  Macedonia  Build.mk –  80 илјади рекоа „НЕ“ на изградбата на брани во Националниот парк „Маврово“ Click Here >
 • 08-08-14 uk U.S. Embassy Macedonia: Did you know that the Balkan lynx population is the most endangered of all autochthonous Lynx lynx populations? The present population of the Balkan lynx is estimated to be less than 100 which are distributed in Macedonia, Albania, Montenegro and Kosovo. Read more about these interesting creatures: http://www.euronatur.org/Balkan-Lynx-Recovery-Programme-2.649.0.html.
 • 06-15-14 Albania – Bardhyl Marku Prezantimi im në konferencën e djeshme “ENGAGE 3”
  Macedonia– Pрезентација на вчерашната конференција “ENGAGE 3” VIDEO Click Here >
 • 05-15-14  Macedonia  60 илјади граѓани се потпишаа на иницијативата за спас на националниот парк Маврово Click Here >
 • 04-23-14 Albania Song dedicated to River Radika by Samir Shehu Click Here >
 • 04-22-14  Macedonia 25 еколошки организации потпишаа платформа „Зелена Македонија“ со политичките партии Click Here >
 • 04-10-14 Macedonia Финансиерите на „Луково Поле“ не дојдоа на меѓународната дебата Click Here>
 • 04-09-14 uk  Macedonia: No dams in Mavrovo National Park Click Here >
 • 04-01-14 Albania Portalb: Myftaraj: Projekti për Radikën është projekt për spastrim etnik të shqiptarëve Click Here >
 •  03-28-14 Albania TOP-CHANNEL  – Kreu i BDI-së Ali Ahmeti është ndaluar edhe në çështjen e shumëpërfolur rreth devijimit të lumit Radikë. Ai para dibranëve ka garantuar se devijimi i rrjedhës normale të ujërave të lumit Radikë nuk mund të ndodhë, pasi ky lum sipas Ahmetit, ka rëndësi të veçantë për shqiptarët.
  “Radika nuk është lumë dhe grykë si të gjitha lumenjtë dhe grykat tjera. Radika për shqiptarët është edhe simbolikë, edhe krenari. Asgjë s’i ndodh Radikës. Unëjam në kontakt me shtetet, me ministritë ku ka pas të deleguar të qeverisë, ministra.  Asnjë vendim dhe asnjë cënim nuk mund t’i bëhet Radikës. Asgjë nuk i ndodh”, deklaroi Ahmeti. Click Here >
 • 03-15-14 Albania Protesta në Dibër: ‘Partia numër një e dibranëve është Radika! Qindra qytetarë nga Dibra e Madhe, Peshkopia, Struga, Kërçova, Gostivari, Kumanova, Presheva ishin bashkërisht në protestën e 14 marsit që u mbajt në sheshin “Skënderbe” në Dibër kundër devijimit të lumit Radika. Click Here >
 • 03-15-14 Albania  ALMAKOS: Përfundon protesta e Radikës, paralajmërohet padëgjueshmëria qytetare – VIDEO Click Here >
 • 03-07-14 Macedonia Спас на Радика:Дебарчани се закануваат со граѓанска непослушност Click Here >
 • 03-15-14 Albania Video A1: Radika’, serish proteste, qytetaret: Tirana e Prishtina te reagojne  Click Here >
 • 03-15-14 Albania Video mbi protesten e Marsit nga Atli Dema Click Here >
 • 03-13-14 Albania  Portalb: Dritan Lleshi : Protesta e 14 marsit do të jetë vendimtare për mbrojtjen e Radikës Click Here >
 • 03-07-14 Macedonia Никола Груевски во „МИЛЕНКО НЕДЕЛКОВСКИ ШОУ” – Video Click Here > ( time of the argument 1 h 25 ‘ to 1 h 35’ )
 • 03-06-14 Albania  Portalb: Bilalli: Qeveria Gruevski përgatitet të shesë Radikën që t’i ik avarisë financiare Click Here >
 • 03-01-14 Albania  Portalb: Peshkopia, Dibra e Madhe dhe Kosova u bashkuan në protestën kundër devijimit të lumenjve Click Here >
 • 03-01-14 Albania  TV ORANEWS: Protestë kundër projektit Radika, me dibranët bashkohen qytetarë të trojeve shqipfolëse. Problematika e projektit maqedonas për devijimin e lumit Radika nga rrjedhja e tij natyrale, ka bashkuar të gjitha trojet shqiptare nga të dy anët e kufirit, për tu ngritur në protesta të forta, kundër këtij projekti. Click Here >
 • 03-01-14 Albania  TV KLAN: Dibranet perseri ne protesta, Click Here >
 • 02-26-14 Albania  Qeveria nuk tërhiqet nga lumi Radikë, protesta e radhës në Peshkopi Click Here >
 • 02-26-14 italy Disputa con la Macedonia per la diga sul Radika Click Here >
 • 02-26-14 Albania Gashi: Rrjedha e Radikës s’mund të ndryshohet pa pëlqimin e Kosovës Click Here >
 • 02-21-14 Albania  Portalb – Ismije Reka:” Radikën e cungojnë programet anti popullore” Click Here >
 • 02-21-14 Albania  Portalb – Fakte të reja për ‘Fushën e Llukovës’, ICE-Agjencia italiane do fillojë ndërtimin“ICE – Agjencia italiane shkruan se në vitin 2014 do të fillojë me centralin e madh hidroenergjetik të Ura e Boshkut dhe Fusha e Lukovës. Click Here >
 • 02-19-14 Macedonia ELEM vo Rostushe VIDEO PART 1, VIDEO PART 2
 • 02-18-14 Macedonia Build.mk – Наместо извештај за неправилности, објавен тендерот за изградба на ХЕ „Бошков мост“ Click Here >
 • 02-17-14 uk  Some beautiful pictures from the protest in Skopje Link 1 and Link 2 >
 • 02-16-14 Albania  TV Top-Channel: Shkup, protestë për Radikën  Click Here >
 • 02-16-14 Albania Portalb: Bartësit e protestës të kënaqur nga përkrahja, qytetarët e duan Radikën Click Here >
 • 02-16-14 Albania Illyriapress.com Dibra dhe Reka, pa Radikën, kurrë nuk do të jenë ajo që ata janë taniFjalimi i Bardhyl Markut në protestën për të shpëtuar Lumin Radika  Click Here >
 • 02-16-14 Albania TV ABC NEWS  Click Here >
 • 02-16-14 Albania Protesta e Odës dibrane – Shkup “Të mbrojmë lumin Radika” Click Here >
 • 02-16-14 Albania Evropa e Lire: Protesta në Shkup kundër devijimit të lumit Click Here >
 • 02-16-14 Albania ALJAZERA TV Click Here >
 • 02-16-14 Albania Alsat: Shkup, protesta në mbrojtje të Radikës  Click Here >
 • 02-16-14 Macedonia A1on.mk Протести за Луково поле Click Here >
 • 02-16-14 Macedonia Tелма TV: ПРОТЕСТ ВО ДЕБАРЧАНИ И РЕКАНИ ВО СКОПЈЕ: РАДИКА НЕ ЈА ДАВАМЕ! Click Here >
 • 02-16-14 Macedonia 24 ВЕСТИ Протести – НЕ за „Луково поле“, се бара спас за Радика Click Here >
 • 02-15-14 Albania BALKAN WEB: Shkup, protesta për mbrojtjen e Radikës nga planet per devijim Click Here >
 • 02-09-14 Macedonia Plusinfo.mk:  ГАЛЕРИЈА После Венеција, протест за одбрана на Радика и во Скопје Click Here >
 • 02-09-14 Macedonia Makfax: Протести против проектот „Луково поле“ во Италија Click Here >
 • 02-09-14 Albania Portalb: Berisha, me Gruevskin kemi bashkëpunuar, tani duhet të heq dorë nga lumi Radikë Click Here >
 • 02-07-14 Albania Itali:  Projekti “Fusha e Lukovës” ka ngritur në këmbë edhe mërgimtarët dibrane në Itali.  Banorët e Dibrës, Qendrës Zhupë dhe Rekë të shtunën do të marrin pjesë në një protestë kundër devijimit të lumit Radikë. Click Here >
 • 02-04-14 Albania Portalb – Doçi : Ministrat që kanë nënshkruar për të devijuar lumin Radika janë tradhtarë! Click Here >
 • 02-04-14 Albania Zeadin Sela Video Interviste:  Click Here >
 • 02-01-14 Albania TV KOHA: Menduh Thaci thot se projekti eshte shume me i madh sesa mendohet!:  Qeveria Shqipetare u genjyje nga BDI – Click Here >
 • 02-01-14 Albania Portalb: Prononcimi juaj për projektin “Fusha e Lukovës” mendoni se ky projekt do të dështon apo do të triumfojë nga qeveritarët tanë?
  Koço Danaj: Jo, projekti i shovinizmit maqedonas i drejtuar nga Gruevski, nuk do të realizohet, ai do të dështojë. Ajo që do të realizohet do të jetë shpërbërja e FYROM , e cila do të fillojë me lumin Radika. Click Here >
 • 02-01-14 Albania Portalb: Nishani del në përkrahje të Dibranëve për devijimin e Radikës Click Here >
 • 01-31-14 Macedonia VIDEO Стоп за Луково Поле – Рејхан Дурмиши  Click Here >
 • 01-31-14 uk Xinhua, english.news.cn. No agreement reached between Albania, Macedonia over dam dispute Click Here >
 • 01-31-14 Albania TV Top-Channel: Maqedoni, debati për lumin Radika Click Here >
 • 01-31-14 Albania TV Top-Channel: Marrëveshjet për lumenjtë  Click Here>
 • 01-31-14 Albania Gazeta Panorama – Bushati: Nuk do ta finaciojme Radiken Click Here >
 • 01-31-14 Albania Koha: Ministrat flasin për gjurmët e ujku u ka hy në vathë Click Here >
 • 01-31-14 Albania Balkanweb: A ka mister te çështja “Radika”? Click Here >
 • 01-31-14 Albania ALSAT: Radika, debat edhe në Komisionin parlamentar Click Here >
 • 01-31-14 Albania Portalb: Ekologjistët: Të mos preket parku nacional i Mavrovës Click Here >
 • 01-31-14 Macedonia ТЕЛЕВИЗИЈА ТЕЛМА Екологистите не го даваат Националниот парк Маврово. Click Here >
 • 01-31-14 uk Thailand Press Release  Click Here >
 • 01-31-14 uk Shanghai Daily. Macedonia’s dam plan spurs water diversion concerns in Albania Click Here >
 • 01-31-14 uk Balkans Buissnes News: FYR Macedonia and Albania exchange opinions on the recent problem of Radika river Click Here >
 • 01-31-14 Albania  AUDIO ONLY: Radio Tirana, Shkupi, Kosova – Programi pa Kufi, te ftuar Vjola Saljaga, Arduen Karagjozi, Naser Bajrarktari, Bardhyl Marke. Click Here >
 • 01-30-14 Albania TV ALSAT – Banka Botërore: Nuk e financojmë Radikën nëse bën dëm Click Here >
 • 01-30-14 Albania TV ALSAT – Kryetari i Dibres  Z. Ruzhdi Lata Video Click Here >
 • 01-22-14 Albania Gazeta shqiptaro – amerikane “Illyria” Gruevski: Nëse projekti shkakton dëme, do të ribëhet  Click Here >
 • 01-29-14 Albania Kryetari i PDSH-së në Maqedoni, Menduh Thaçi deklaron se çështja e devijimit të Radika është më e rëndë nga sa duket Click Here >
 • 01-29-14 Albania Gazeta shqiptaro – amerikane “Illyria” Doçi: Radika po kryhet, kryeministri Edi Rama t’i thotë “Jo!” projektit maqedonas Click Here >
 • 01-29-14 Albania Gazeta MAPO: Të vonuar për Radikën Click Here >
 • 01-29-14 Albania Gazeta Tema: Radika nje histori dyvjecare per ta rrembyer Click Here >
 • 01-28-14 Albania Gaeta LAJM: Koco Danaj: Shqiptarët do ta mbrojnë Radikën nga shovinizmi i Gruevskit Click Here >
 • 01-27-14 Macedonia ЕКОЛОГИСТИТЕ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ „ЛУКОВО ПОЛЕ“ И „БОШКОВ МОСТ“ Click Here >
 • 01-27-14 Macedonia Brif.mk: Во Собранието ќе се расправа за „Луково поле“ Click Here >
 • 01-26-14 Albania TV NEWS 24: Gruevski: Nëse projekti tregon dëme nuk do të ndërtohet. Click Here >
 • 01-26-14 Albania TV TOP-CHANNEL:  Autoritetet lokale në Dibër e konsiderojnë projekt anti-shqiptar devijimin e Radikës. Në një dalje publike me kryetarin e Bashkisë së Peshkopisë, Ilir Krosi, kryekomunari i Dibrës, Ruzhdi Lata, deklaroi se kjo që po bën qeveria maqedonase ka qëllime politike. Click Here >
 • 01-26-14 Albania TV TOP-CHANNEL:  “S’ka projekt pa miratimin e fqinjëve” Gruevski video  Click Here >
 • 01-26-14 Albania TV A1 Report – Protesta per devijimin e Radikes: Asnje pike uji nuk do leshohet. Click Here >
 • 01-26-14 uk HYDRO WORLD:  Macedonia seeks… Click Here >
 • 01-26-14 Albania TV Vazhdojnë protesta kundër lumit Radika. “Nuk do të lejojmë devijimin e asnjë pikë uji”  Click Here >
 • 01-26-14 Albania TV BALKAN WEB: Tiranë, protestë kundër devijimit të lumit Radika:  S’japim asnjë cm/kub ujë Click Here >
 • 01-26-14 Albania Drini.mk: Devijimi i lumit Radike eshte nje metode per shprastimin e shqipetareve! Click Here >
 • 01-26-14 Albania Gazeta IDEA: Radika, Gruevski: Nuk do të ndërtohet HEC-i nëse dëmtohen fqinjët Click Here >
 • 01-26-14 Albania ALMAKOS: BB Radika, vetëm me lejen e Shqipërisë, Kosovës. Click Here >
 • 01-26-14 Macedonia Реканци за спас на река Радика…  Click Here >
 • 01-26-14 Albania LAJM: Gruevski qanë hallin e dibraneve: S’do ndërtohet “Fushë Llukova” ! Click Here >
 • 01-26-14 Albania TV VOA: Protesta në mbrojtje të lumenjve Radika dhe Vjosa  Click Here >
 • 01-26-14 Albania ZHURNAL: Fusha e Llukovës, Gruevski rreshtohet me dibranët Click Here >
 • 01-26-14 Albania KOHA: Gruevski në një vijë me Ademin dhe Saraçinin për “Fushën e Llukovës”  Click Here >
 • 01-25-14 Albania TV KLAN: Specialistet thon qe atje punohet! Click here>
 • 01-25-14 Albania TV A1 Report – A do te devijohet lumi i Radikes?  Click Here >
 • 01-25-14 Albania TV NEWS24: Devijimi i lumit Radika, Banka Botërore: Projekti, në fazë studimore  Click Here >
 • 01-25-14 Albania TV ORA-NEWS: Projekti për devijimin e Radikës, dibranët në një zë: Nuk do e lejojmë zbatimin  Click Here >
 • 01-24-14 Albania TV SCAN: Projekti ne lumin Radika. Click Here >
 • 01-24-14 Albania KOHA JONE: Radika, lumi që bashkon shqiptarët!  Click Here >
 • 01-24-14 Albania TV KLAN: Konferenca e përbashkët për Radikën Click Here>
 • 01-24-14 Albania TV NEWS24: Drejtoresha e BB-së në Maqedoni: Ja detajet teknike të projektit në lumin Radika  Click Here >
 • 01-24-14 Macedonia Нова Македонија: НЕПОЗНАТИ ФАКТИ ЗА НАЈПОЗНАТОТО, НО И НАЈРЕТКО МАКЕДОНСКО ЖИВОТНО – РИСОТ Click Here >
 • 01-24-14 Albania VOICE OF AMERICA: Çështja e Lumit Radika Click Here >
 • 01-24-14 Albania Partia Demokratike ka reaguar pas konferencës së përbashkët të ministrave të qeverisë shqiptare dhe dy ministrave shqiptarë të qeverisë së Shkupit për çështjen e devijimit të lumit Radika. Click Here >
 • 01-24-14 Albania ABC NEWS: Ruzhdi Lata, kronike per Radiken Click Here >
 • 01-24-14 uk  Ekostav.mk: HPP Lukovo Pole Click Here>
 • 01-24-14 Albania TV TOP-CHANNEL:“Nuk do të lejojmë HEC në Radika”  Click Here >
 • 01-24-14 Albania TV TOP-CHANNEL: “Radika”, dy ministra maqedonas në Tiranë Click Here >
 • 01-23-14 Albania BALKANWEB: “Der Spiegel”: Digat po kërcënojnë ekosistemet në Ballkan
 • 01-23-14 Albania INFORARKIVA: Radika, Banka Botërore po shqyrton kërkesën për HEC Lukovë. Click Here >
 • 01-23-14 Albania Portalb: Rama: Nuk ka asnjë projekt që do u merrte Radikën shqiptarëve Click Here >
 • 01-23-14 Albania BALKAN WEB: ‘Radika’, BB: Projekti s’është miratuar ende. Ujërat mund të devijohen më pak se 2 m³/s Click Here!
 • 01-22-14 Albania Portalb: Ruzhdi Lata dhe Ilir Krosi me hallin e Radikës-Ka ose nuk ka projekt?! Click Here>
 • 01-22-14 Macedonia DUBAI-PORTAL: Gostivar se bklucuva vo bitkata za zastita na Radika Click Here >
 • 01-22-14 Albania TOP-CHANNEL: Çeshtja e lumit Radika perfshin edhe Presidentin e Republikes Bujar Nishani. Click Here >
 • 01-22-14 Albania MAPO Online: Basha: Kërkojmë llogaridhënie nga Rama për projektin e “Radikës”  Click Here >
 • 01-22-14 Albania MAPO Online: A po i vjen (vërdallë) Radikës Gruevski  Click Here >
 • 01-22-14 Albania TOP-CHANNEL – Kosova kunder projektit: Click Here >
 • 01-22-14 Macedonia Утрински весник: Интервју – Не ја даваме Радика (Bardhyl Marku) Click Here >
 • 01-22-14 Albania Gazeta shqiptaro – amerikane “Illyria” Mendimi i ekspertëve për Radikën Click Here >
 • 01-22-14 Albania NOA: Perparim Spahiu, PROJEKTI EGZISTON! Click Here >
 • 01-22-14 Albania ALSAT TV: “Poqëse një element negativ tregon që ky projekt do të bëj dëm për rajonin e Dibrës, për banorët e Dibrës, ky projekt nuk realizohet”, tha Valon Saraçini, Ministër i Ekonomisë. Click Here >
 • 01-22-14 Macedonia DW.de Deutsche Welle: Нови протести во Тирана против проектот Луково Поле Click Here >
 • 01-22-14 Albania KLAN TV: Basha: Radika, ceshtje e interesit kombetar Click Here >
 • 01-22-14 Albania ALSAT TV: Luljeta Marku është shprehur kundër projektit për devijimin e rrjedhës së lumit Radika Click Here >
 • 01-22-14 Albania Portalb: Shoqatat e Gostivarit dhe Maqedonisë peticion për devijimin e lumit Radika: Mbi 30 shoqata nga Gostivari, u janë bashkangjitur shoqatave të tjera në Maqedoni, duke nënshkruar një letër proteste, ose peticion, kundër ndërtimit të hidrocentralit në Fushë-Lukovë Click Here >
 • 01-22-14 Albania Aleanca Kuq e Zi: Aleanca KuqeZi proteston për devijimin e lumenjve/ Edi Rama ka bërë pazar me Gruevskin dhe Samaras Click Here >
 • 01-22-14 Albania KOHA e perditcmja informative: Nëse vetëm një dibran është kundër, nuk e lejoj projektin Click Here >
 • 01-22-14 Albania TOP-CHANNEL PRES: Çeshtja e lumit Radika perfshin edhe Presidentin e Republikes Bujar Nishani. Click Here >
 • 01-22-14 MacedoniaMAKTEL: (Видео) ШОКАНТНО: Фантастична емисија на Миленко Неделковски снимена на терен на тема хидроцентрали во Македонија во која практично покажува каков суртук е Грујо и колку е некадарна ДПМНЕ во споредба со владите на СДСМ! Click Here >
 • 01-21-14 Macedonia MAKFAX: Нови протести во Тирана против проектот Луково Поле Click Here >
 • 01-21-14 Albania TV ABC NEWS: Projekti i Radikes video Click Here >
 • 01-21-14 Albania TOP-CHANNEL Top-Show i ftuar kryetari i Komunes Diber z Ruzhdi Lata. Part 1, Part2, Part 3
 • 01-21-14 Macedonia Утрински весник: И министерот Адеми е за спас на Маврово Click Here >
 • 01-21-14 Albania REPUBLIKA: Zbulohet dokumenti sdekret per Radiken. Click Here >
 • 01-21-14 Albania SOT NEWS: Devijimi i lumit Radika, Saraçini: Projekti fund negativ, qeveria vendim që të mos realizohet. Click Here >
 • 01-21-14 Albania NOA Agjensia Kombetare e Lajmeve: Berisha thot: Rama mashtron per Radiken, midis dy projekteve eshte biseduar per projektin. Click Here >
 • 01-21-14 Albania Portalb: Gjiknuri: Nuk ka marrëveshje me Maqedoninë për devijimin e Radikës Click Here >
 • 01-21-14 Albania Damian Gjiknuri – Qeveria miraton linjën energjetike Shqipëri- Kosovë. “Radika” një spekulim! Click Here >
 • 01-21-14 Albania TV TOP-CHANNEL: Shkupi: Jo HEC nëse refuzon Shqipëria Click Here >
 • 01-21-14 Macedonia PlusInfo.mk: „Луково Поле“ и „Бошков мост“ ќе станат меѓудржавен проблем Click Here >
 • 01-21-14 Albania Gazeta Koha: Fusha e Llukovës “trondit” Tiranë Click Here >
 • 01-20-14 Macedonia Утрински весник – Битката за Радика: Click Here 
 • 01-20-14 Albania VOA Voice of America: Protestë kundër devijimit të Radikës  Click Here >
 • 01-20-14 Macedonia Глобус: ЕКОЛОЗИТЕ ВО ЗАШТИТА НА РИСОТ ОД МАВРОВО Click Here
 • 01-20-14 Albania Edi Rama : “ ‘Lumi Radika’ shumë zhurmë për asgjë! 1. S’ka projekt. 2. S’ka gjasë të ketë fillim të njëanshëm. 3. S’ka shans të lejojmë prekjen e interesit tonë”-shkruan Rama në “Twitter”.
 • 01-20-14 Albania Gazeta Panorama: Kerkohen referendum, populli te vendos! Click Here >
 • 01-20-14 Albania TV KLAN: Abdilaqim Ademi, nese ka efekte negative se lejojm devijimin e Radikes Click Here >
 • 01-20-14 Albania TV SCAN:  Maqedonia në Radika, Greqia në Vjosë. Abuzimet në shkelje të konventave ndërkombëtare si dhe në dëm të pasurive ujore Click Here >
 • 01-20-14 Albania TV ABC NEWS: Levizja Socialiste per Integrim dhe Partia Demokratike bashkohen me kerkesat e qytetareve dibrane dhe shoqerise civile per te ndalur devijimin e lumit Radika, nga projekti i qeverise maqedonase. Kreu i grupit parlamentar te LSI, Petrit Vasili kerkoi interpelance te menjehershme me Ministrin e Jashtem Ditmir Bushati. Click Here >
 • 01-20-14 Macedonia TV24 VESTI: Stop za izgradba na Boskov most i Lukovo pole:  Click Here >
 • 01-20-14 Albania TV – Protesta ne Diber dhe Peshkopi Click Here > (video nga Atli Dema)
 • 01-20-14 Albania TV Top-Channel: Wake Up: Tema: Duan te marrim lumin, Devijimi i Radikes ne Maqedoni
  Te ftuar: Sazan Guri, Bashkim Mashkulli Click Here >
 • 01-20-14 Albania TV Vision + : Te ftuar ne studio Z.Abdyl Koleci dhe Z.Dritan Lleshi. Format informativ i cili do tu sjelle cdo mengjes informacione te bollshme dhe utilitare per te nisur nje dite sa me mbare. Moderuar nga Pranvera Borakaj dhe Nolian Lole Click Here >
 • 01-20-14 Albania TV ORA-NEWS: Intervista me Albi Bardhi dhe Saimir Shatku Click Here >
 • 01-19-14 Albania  NEWS24: Protestë në Tiranë kundër devijimit të lumit Radika, kërkohet referendum lokal. Click Here >
 • 01-19-14 Albania TV ALSAT: Protesta u nxit pas deklaratës së zëdhënësit të qeverisë së Maqedonisë Aleksandar Gjeorgjiev se pavarësisht reagimeve, projekti do të realizohet  Click Here >
 • 01-19-14 Albania TV ABC NEWS: Click Here >
 • 01-19-14 Albania TV Top-Channel: “Aleanca kundër devijimit të lumenjve” dhe qytetarë dibranë kanë protestuar pranë selisë së Kryeministrisë për të mos firmosur marrëveshjen me qeverinë maqedonase për devijimin e lumit Radika. Click Here >
 • 01-19-14 Albania TV Top-Channel: Ministrat shqiptarë në Shkup zotohen se do të bllokojnë ndërtimin e këtij hidrocentrali nëse vërtetohet se me të do të rrezikohet ambienti jetësor në zonën e Dibrës.  Click Here >
 • 01-19-14 Albania TV A1 Report i protestes ne Peshkopi: Click Here >
 • 01-19-14 Albania TV A1 Report i protestets ne Tirane: Click Here >
 • 01-19-14 Albania TV Vision Plus:  Projekti për devijimin e lumit Radika nga pala maqedonase ka ngritur në protestë shoqërinë civile në Tirane dhe qytetaret e Peshkopisë. Click Here >
 • 01-18-14 Albania TV Klan: Devijimi i lumit të Radikës, banorët në protestë Click Here >
 • 01-18-14 Albania  Portalb: Ministrat e BDI-së rrahin gjoksin, qeveria uzurpon burimet e Lumit Radikë Click Here >
 • 01-18-14 Albania Top-Channel TV: Bushati takon Ali Ahmetin Click Here >
 • 01-18-14 de SÜDWEST PRESSE: Dem Balkanluchs droht das Aus Click Here >
 • 01-18-14 Albania  BalkanWeb.TV: Hec në lumin Radika, zbardhet takimi Gjiknuri-Saraçini Click Here >
 • 01-17-14 de SPIEGEL ONLINE: Photo Gallery: A Threat to Nature in the Balkans Click Here >
 • 01-17-14 Albania BalkanWeb.TV:  HEC në lumin Radika, Shkupi reagon ndaj refuzimit të banorëve: Do realizohet!  Click Here>
 • 01-17-14 Albania UTV-News: Intervista per Radiken ne UTV News Click Here>
 • 01-16-14 Macedonia Build.mk: Macedonian government says we won’t stop building the dams Click Here>
 • 01-16-14 Albania NEWS 24 TV: Devijimi i lumit Radika (text) dhe per video Click Here>
 • 01-15-14 Macedonia MKD – Еколозите од Европа против Луково Поле, за заштита на рисот во Маврово Click Here>
 • 01-15-14 Macedonia PlusInfo.mk – Браните ќе ја уништат Радика, половина од паркот „Маврово“ ќе заврши под вода! Click Here>
 • 01-14-14 Macedonia Build.mk – Екологистите се бунат, карванот за изградба на „Бошков мост“ и „Луково поле“ си врви Click Here >
 • 01-14-14 24 Macedonia ВЕСТИ – Маврово може да биде избришанo од картата на национални паркови Click Here >
 • 01-13-14 Albania TV Ora-News me programin “Naten Vone” paraqet temen “Devijimi i Lujmeve” Video Click Here >
 • 01-09-13 uk Euronatur – The river Radika in Mavrovo nationalpark in Macedonia. Threatend by hydropower plans: Click Here >
 • 01-08-13 Albania Portalb – Devijimi i Radikës, reagojnë ambientalistët evropian Click Here >
 • 01-03-14 Albania Albanian-American Newspaper Illyria: Shqipëria në vorbullat e rrjedhave të devijimt të lumenjve ballkanikë Click Here >
 • 01-01-14 Albania  Click Here  Video nga ndertimi i liqenit artificial te Dibres te pa transmetuara deri sot qe nga viti 1960/69 vijne per here te pare ne Vizioni Dibran ku shtjellohet tema e Fushes se Udoves, nje nga tokat me pjellore te qytetit te dibres qe sot eshte e mbuluar nga liqeni dhe ndertimit te Hidrocentalit te Spiles ne shteterit e lumejve Radika dhe Drini i Zi duke gllaberuar pronat shqiptare, nje nga padrejtesite e sistemit monist qe punesoi shumicen maqedonas nga gjitha qytetet dhe 10 % shqiptar qe fatkeqesisht perseritet edhe sot nga sistemi simoter i tij gjoja “demokratik” qe kete hidrocentral ja bashkangjet hidrocentralit “Drini i Zi” pra e ben prone te Struges.
 • 12-31-13  Albania7NEWS TV– Kanal informativ Shqiptar – Tring TV Click Here >
 • 12-28-13 Macedonia Ekosfera Прес конференција:  Што крие ЕБОР за Бошков Мост? Click Here >
 • 12-26-13 Albania Albanian-American Newspaper Illyria, Click Here >
 • 12-26-13 Albania  Gazeta Panorama – Zbardhet raporti sekret i Qeverisë për devijimin e lumenjve Vjosë dhe Drini i Zi Click Here >
 • 12-25-13 uk Lake Dibra is getting dry Click Here > for 3D view!
 • 12-24-13 Macedonia Ex A1 TV Video information about Lukovo Pole in Macedonian language recorded back on October 2009. Click Here>
 • 12-20-13: Albania OKB, New York – Dibranet e Amerikes protestojne pran OKB’se kunder devijimit te lumit Radika. Click Here>
 • 12-19-13: Albania Top-Channel – Qeveria e Maqedonisë ka marrë në shqyrtim peticionin e qytarëve të Dibrës kundër ndërtimit të hidrocenralit në Fushën e Llukovës, projekt ky me të cilin parashikohet devijimi i rrjedhës normale të lumit Radika. Click Here>
 • 12-19-13: uk Petition from the Albanian community associations of Dibra e Madhe in the United States Click Here>
 • 12-17-13:  Albania Gazeta DielliClick Here>
 • 12-15-13: Albania Gazeta Shekulli – Përparim Spahiu deputet i LSI-së Urgjente! Të mos harrojmë se betejat e ardhshme të njerëzimit, do të jetë për ujin. Është e vetmja pasuri që vlen për shqiptarët, për fat, s’kemi nevojë ta kërkojmë, por vetëm ta ruajmë. Është detyrë e brezit tonë. Click Here >
 • 12-14-13 Albania VOA – Zëri i Amerikës në lajmet e orës 18:00 në (transmetuar në RTSH për Shqipërinë, RTV21 për Kosovën dhe në TV Era për Ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë). Video Click Here>
 • 12-12-13 Albania MTV2: Deklarata per shtyp nga mbledhja në Dibër e ministrave të BDI, Z. Abulaqim Ademi dhe Valon Saraqini me Kryetarin e Komunës Z. Ruzhdi Lata lidhur me revoltën e dibranëve për planin e divijimit të rrjedhës së lumit Radika. Video Click Here>
 • 12-11-13 Albania Top-Channel:  Kundërshtimi i dibranëve lidhur me devijimin e ujërave të lumit Radikë, ka mbërritur edhe në formë zyrtare në qeverinë e Maqedonisë. Video Click Here>
 • 12-11-13 Albania ALSAT-M Video Click here> Qytetarët e Komunës së Dibrës dhe mbi 20 OJQ që veprojnë në këtë qytet kanë dorëzuar në Qeveri dhe Kuvend peticionin me mbi 7 mijë firmat e mbledhura kundër iniciativës së ELEM-it.
 • 03-01-13 uk AJ Canada: Web Exclusive: Balkan Beauties.  The Balkan lynx (Lynx lynx martinoi) is a subspecies of Eurasian lynx that is endemic to Macedonia, Albania, Kosovo and Montenegro. Read Click Here>
 • 12-10-13 Albania Top Channel: Rudina Xhunga “Shqip” interviste me ministrin e energjis Damian Gjiknuri. Tema: Fati i pasurive tona Te ftuar: Damian Gjiknuri, Klodian Tomorri, Habjon Hasani. Ne Tel: Leonidha Cobo Video Click Here>
 • 12-06-13 Albania Radio RTM Skopje:  Emisionin “Mikrofoni i Hapur” trajtoi pasojat qe do sjell projekti per ndërtimin e liqenit në fushë të Lukovës, respektivisht, pasojat katastrofale ekologjike që do kenë për Radikën dhe liqenin e Dibrës, kapja e ujrave të Radikës në rëzën e Korabit. Bashkebisedues: kryetari i Dibres Ruzhdi Lata dhe Bardhyl Marku nga keshilli inicijativ per mbrojtjen e Radikes. Audio, Click Here>
 • 11-12-13 Albania Gazeta Lajm: Deputetët kundër ngritjes së HEC-it maqedonas! Click here>
 • 10-01-13 Albania Gazeta Rruga e Arberit: Page 7 Click Here>
 • 10-26-13 Albania Komuna Diber:  Fjalimi i kryetarit Ruzhdi Lata ne takimin me perfaqesuesit e bankes boterore dhe perfaqesuesit e Elem-it. Gjaku dhe uji nuk falen! Video Click Here>
 • 12-01-13 Albania Top Channel:  Qindra banorë të Dibrës së Madhe u tubuan në sheshin Skënderbe në një protestë kundër devijimit të lumit Radika. Video Click Here>
 • 12-01-12 Albania ABC NEWS: Kronike per ndalimin e devijimit te lumit Radike, Video Click Here>
 • 11-31-12 Albania KANALI 7:  Banoret ne Diber te Madhe protestojne kunder devijimit te lumit Radika. Video Click Here>
 • 10-16-12 uk Project Lukovo VideoClick Here>
 • 02-24-12 uk Project Lukovo PDF file ESIA Inception Repor. Download Here>
 • 06-05-12  uk Bankwatch report by Petr Hlobil Click Here to read.
 • 11-07-11 uk Bankwatch complaint Click Here>
 • 06-22-11uk  Project HPP Boskov Most near Debar/Diber. Another hydro plant planed to be build near our town. Video Click Here>
 • 07-27-12 Macedonia Build.mk  Бошков мост“ и „Луково Поле“ повторно во фокусот на европските еколози. Click  Here>
 • In 2011 ukELEM signed contract with German Consulting Company “Poyry Infra” for elaboration of Environmental Study for Impact Assessment from realization of project “Lukovo Pole”. Elaboration of the Study is 272.000 Euros and it shall be financed from loan of World Bank awarded to ELEM for preparation activities for “Lukovo Pole”.
 • In 1957 and 1958 in HPP Vrutok were put into operation two units with installed capacity of 37,5 MW respectively, and a year later HPP Raven (12,8 MW) and HPP Vrben (12,8 MW) which meant a completion of the first construction phase of Mavrovo hydro power system. During this period, activities for utilization of the hydro potential of the Crn Drim basin commenced, as a result of which in 1965 HPP Globocica (42 MW) and in 1969 HPP Spilje (70,2 MW) were put into operation.

Leave a Reply